Maj 27 - I biblioteket där vi bor

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden Ilana Eleá

(Om du vill läsa det på portugisiska, click här /Para ler em portugues, clique aqui)

En lång vinter. Vi har längtat efter att öppna biblioteket precis när våren skulle blomma. Det var en idyllisk dag, Söndagen den 27 Maj, med våren och dess skönhet, som vi gjorde det med glädje och sol.

Ilana Eleá Battre Stadsdel Mälarhöjdaren Kultur

Veckan innan fick vi en stor överaskning. På Mälarhöjdsfesten hörde vi vårt namn i mikrofon. En emotionell motivering lästes upp högt för publiken: Ilana Eleá, som skapade Bibliotek Barnstugan, vann Bättre Stadsdels pris som "Årets Kulturhöjdare", en skatt som vi  aldrig ska glömma. Vi tackar alla familjer och barn som var med oss förra året. "Vi bor så nära men vi pratar så lite", sa Ilana på stora scen med blommor och plakett i handen. Vi bor stort men begränsar oss ofta att umgås där med bara familj och vänner. Varför inte öppna upp våra fina trädgårdar för grannar och bekantskaper samt skapa en mer litterär atmosfär i området?, förklarade Ilana på frågan Mats Falck ställde om hur hon kom på ideen. Stort tack Bättre Stadsdel för ett oförglömligt pris.

Ni kan lyssna på Ilanas tal på Youtube

Bibliotek Barnstugan Battre Stadsdel Ilana Eleá Mälarhöjden

Vi blev verkligen berörda av priset! Vi skulle gärna fortsätta att ha öppet under 2018, men vår familjen ska flytta till Italien i 1 år. Vi älskar Sverige och vårt hus, vår trädgård och såklart Bibliotek Barnstugan men vi känner att efter de 7år som gått sedan Ilana flyttade från Rio de Janeiro, till Sverige, så kunde det vara skönt att ta en paus från det nordiska klimatet samt ladda upp med social värme.

Familjen som ska hyra vårt hus uppskattar mycket Bibliotek Barnstugan som koncept och vill eventuellt göra något kulturellt med stugan också, kanske med litterär-musikaliska toner men det får vi se. Vi berättar mer om vi har nyheter.

Vi skrev nya bibliotekskort natten innan

Vi skrev nya bibliotekskort natten innan

 

Nu vill vi skriva lite om söndags. Det var första gången för säsongen och det gick fantastiskt bra. Att se familjer som kom cyklande med deras barn; att hälsa några välkomna som aldrig var här innan (trevligt att träffas Ingrid, Noah, Lo, Louise, Oliver, Charlie, Anton, Wilhelm). Deras handgjorda bibliotekskort väntade på dem. 

Tidigt på morgonen bakade vi sockerkakor och sorterade alla böcker i biblioteket med stor entusiasm. Vilka pärlor till böcker vi har! Vi la ut filtar och mattor i trädgården och placerade böcker på bord och stolar. När föräldrarna satte sig med barnen och läste tillsammans kunde vi känna värme i våra hjärtan. Det var som en saga. Magnoliablommorna är inte här länge men vi vet att trädet dansade för alla läsande fina barn som kom.

Cyklande familjer kom till biblioteket

Cyklande familjer kom till biblioteket

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden Ilana Eleá
I huset där vi bor Lena Sjöberg Bibliotek Barnstugan
Karin läser Lena Sjöberg

Karin läser Lena Sjöberg

Efter fikat, som vanligt, så separerade vi barnen i två grupper. Karin gick med barn +4-år in till lilla huset och läste högt "I huset där jag bor" av Lena Sjöberg. En av våra favoritförfattare. Tänk att där i boken kan vi besöka flera olika lägenheter och typer av familjer via hennes ändlösa illustrationer, och lyssna, på hennes verser, hur alla är märkliga.

                                                                         

 

"I huset där jag bor
finns alla sorters typer.
Någon går med käpp
och någon annan kryper.

Någon jobbar hemifrån,
andra knegar på kontor.
Alla är vi olika
i huset där vi bor."

 

Utanför gjorde Malin en open air picnic-stil läsning av superfina bok av Pija Lindenbaum för 0-2 åringarna. Vi skrattade och reste tillsammans med Pijas humorisktiska berättelse om att vara lillebror.

Malin läser Pia Lindenbaum picnic-style

Malin läser Pia Lindenbaum picnic-style

Momentet efter fikat har blivit speciellt för oss. Det är roligt att presentera vem som ska göra perfomance: läsa något, kanske en dikt; sjunga en låt; dansa; säga ett ord. Mattias och Niklas gick fram med gitarr och sjöng Bibliotek Barnstugan jinglet som Mattias skapade: "Barnstugans Bibliotek / vi läser sagor / sjunger sånger / och en massa lek" och alla applåderade. Om du vill lyssna på jinglet, kom och click här. Vi hade tårar i ögonen första gången vi lyssnade på den. 

Bibliotek Barnstugan Mattias Tam Niklas Ljungfelt
Mattias och Niklas sjöng Biblioteks jinglet och andra barnlåtar

Mattias och Niklas sjöng Biblioteks jinglet och andra barnlåtar

Doodlespot Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Karin (Lo och Ninas mamma) kunde berätta för oss att hennes man Fredrik har tagit fram en app som tar krumelurer till konstverk. I appen "Doodlespot" sparar du och håller ordning på dina barns teckningar - helt gratis. Dessutom blir det enkelt (och kul!) att skapa unika & snygga tavlor till vardagsrummet, barnrummet eller som en personlig present till någon du tycker om. Vi tyckte att det var intressant och vill prova själv i biblioteket: kanske med barns berättelser och riktningar? Ni kan veta mer här: www.doodlespot.se. Om dina barn vill göra en ritning baserade på Bibliotek Barnstugan erfarenhet eller om böcker de läst så är de välkomna att ta med sig nästa gång, eller lämna i vår postlåda.

 

Tack! Obrigada! Grazie!

Isi var volontär vid biblioteksbordet

Isi var volontär vid biblioteksbordet

Malins goda hemgjorda bullar

Malins goda hemgjorda bullar

Det är så fint att har er hos oss i Biblioteket. Vi är speciellt tacksamma till Isi, som erbjöd hjälp som volontär: hon satt vid biblioteksbordet, tog bilder, hjälpte till att koka kaffe och vi är jättetacksamma för det. Malin bakade otroliga goda kanelbullar som kom inslagna i vackert presentpapper. Karin bakade kakor och tog med sig frukt. När grannpappan David kom kl 11.30 med hemligt grillade korvar, bröd, ketchup och senap så hörde vi ett långt wowwwww från allihopa, det var en generös överaskning till oss! Tack alla som swishade, det hjälper mycket också!

Vår granne David överaskade oss med grillade korvar till alla!

Vår granne David överaskade oss med grillade korvar till alla!

Tänk att biblioteket hade 44 besökare (22 barn och 2 hundar, vackra Leia och Ture) och lånade ut 19 böcker den 27 maj! Vi är nyfikna på vad barnen tycker om efter deras läsning. I alla utlånade böcker lägger vi i ett litet gult papper där alla kan skriva eller rita en tanke boken gav dem. Ni föräldrar kan också berätta för barnen att de kan säga några ord om boken nästa gång vi ska träffas.

Ja, den 17 juni kl 10h kommer att bli vårt hej-då, sista tillfället innan vi flyttar till Italien. Vi hoppas att ni kan komma, läsa sagor, fika och kramas! 

Vi ses den 17 Juni, klockan 10-11:30 för en lång kram?

Ha en underbar månad!

Ilana, Johan, Dante och Liv.