Nov 1 - Brasläsning

Brasläsning

Bibliotek Barnstugan är ett nytt trädgårdsbibliotek: att vara ute med böckern och ha ett magnoliaträd i centrum är en del av magin. "Vad ska vi göra när är det blir kallt?" är en fråga som återkommit. Vi brukade att fråga om nån ha en bra ide för det. "Fallskärmstält?; Orangeri?; Vara inne i stora huset?; Stänga dörren"; - var några svar vi fick från besökare och vänner. Micha, som är konstnär och pappa till tre döttrar, gav oss en idee: "varför inte en brasläsning?". Varför inte, vilken fantastisk ide! 

Brasläsning Bibliotek Barnstugan

Från ide till verklighet är det några steg, som ni vet. Vad ska vi göra för att ha en brasa? Vi tittade på olika modeller och priser men de fina var ganska dyra. Johan föreslog istället att vi skulle använda en gammal skottkärra. Att ha eld i en gammal skottkärra ger en rustik känsla och och vi återanvänder saker vi redan har. 

Johan behövde jobba till sent, jag var upptagen med all förebredelse, bakning och kakor - Biblioteket hade besök av förskolebarn i morse (ni kan läsa om det här). Vem kunde tända och vakta elden när biblioteket är öppet? Grannen David, som är så duktig på alla praktiska grejer och har en familj som är mycket engagerade i Barnstugan, erbjöd sin hjälp och vi är väldigt tacksamma för det. Vilken atmosfär som skapades, det blev mysigt och varmt i mörket. För första gången var det mörkt ute kl 16.30, och efter återlämning och utlåning av nya böcker, fick sockerkakorna ätas som om det var mitt i natten.

Bibliotek Barnstugan

Som ni vet, efter fikan försöker vi att ha performances. Barn och vuxna är välkomna att spela nåt, dansa, prata, läsa högt en dikt, eller berätta en saga. Pappa Mattias tog gitarren och spelade för oss: alla sjöng tillsammans, elden fick höra hur glad vi var. Sanna läste en barndikt av Lotta Olsson, Mitt bland sjärnor, med illustrationer av Olof Landströms (en av Bibliotek Barnstugans favorit-poesi-böcker). Hon bara öppnade en sida utan att veta vilken det skulle vara och vilken överaskning: diktens verser handlade om mörker.

Mitt bland stjärnor Lotta Olsson Olof Landström

 

Inne i stugan läste vi högt ur en Augustprisnominerad bok 2017, "Om dagen tar slut", av Lisa Hyder och Per Gustavsson. Vid elden, satt föräldrarna med de minsta och läste Vär är min hink?, av Åsa Karsin. Jättefina böcker! Hur kategoriserar man och visar böcker på ett intressant sätt för att motivera olika typer av läsning för barn?

Precis efter högläsningen började det att regna. Vi är tacksamma för all hjälp vi fick med att bära in alla böcker som var i trädgården, barnbordet för ritning, samt kaffe och barnmuggar. Det krävs mycket jobb för att ta hand om ett trädgårdsbibliotek och det är vackert att se hur engagerade alla familjer är.

Jag brukar vinka till en sten

Vi fick en speciell gåva idag också. Karin, som är författare, skickade hennes bok till oss, "Jag brukar vinka till en sten", illustrerad av Mattias Kvick. Paketet med bok och ett fint kort kom i brevlådan precis innan vi skulle öppna. Tack så mycket för det, Karin! Det är en jättefin bok som handlar om sorg, om död, om minnen av älskade personer i vårt liv - när Dante och jag läste den hade vi tårar i ögonen.

Marcelle med pappa Marcelo och mamma Andreia (tack för boken "Du hör inte hit", Beiron av Anna Härmälä); Fanny med pappa Fabian och mamma: vi var glada att ha er här första gången hos oss!

Bibliotek Barnstugan kommer att vara stängt i december-januari. Vi känner att vi måste säga hej då ordentligt så planerar vi en fest-avslutning den 29 November. Missa inte det. 

Nästa veckan ta Bibliotek Barnstugan en liten paus. Anmälningar görs istället till den 15e November. Efter 9 veckors aktiviteter varje onsdag, båda ute, inne, med regn och nu i mörket, känns det som det är dags att planera Barnstugans framtid. Vi älskar vad vi gör men välkomnar ännu mer engagemang.

Vi tar den 8 November för att erbjuda föräldrarna som varit hos oss (och andra som är intresserade) att komma förbi och ta en kaffe inne i stora huset; iden är att diskutera Bibliotek Barnstugans kontinuitet i februari,  vilket engagemang och drömmar kan vi skapa kollektivt.

Heja literaturen i kvarteret!

Ilana, Johan, Dante och Liv.