Dagen efter

Kategorisering av böcker

Vi är ett litet trädgårdsbibliotek med förhoppningen att lyfta fram litteratur i kvarteret. Vi började med våra egna böcker men mer och mer får vi böcker i gåva, utmärkt. Kollektionen ökar och det känns så bra. Frågan är: hur kategoriserar man och visar böcker på ett intressant sätt för att motivera olika typer av läsning för barn?

Varje vecka sitter vi inne i Barnstugan och sorterar böcker i olika hyllor. Vi kände att det skulle vara bra att visa för er, föräldrar och barn, hur vi tänkt fram tills nu, så det blir lättare för er att hitta vad ni vill läsa. Idag hjälpte Dante oss att skapa kategorier baserat på: 

Ålder: "Pekböcker"; "Småbarn"; "Barn"; "Stora barn"; "Tonåringar"; "Vuxna".

Stil:  "Fakta"; "Deskriptiva"; "Existenciella frågor";"Poesi";  "Kapitelböcker"; "Antik"; "Tysta böcker".

Språk: "Svenska författare och illustratörer"; "Översatta till Svenska"; "Portugisiska"; "Olika språk".

Känslor:  "Läskiga"; "Roliga"; "Ledsna".

Huvudkaraktär: "Pojke"; "Flicka"; "Fantasidjur"; "Bilar; tåget; båtar; flyggplaner".

Hjärtat: "Vi läste högt här". 

Vi tror att det är en jättebra början för att motivera oss att hitta och läsa olika typer av böcker. Vad tror ni?

 

Kram!