Nov 15 - Kallt och mysigt

Kallt och mysigt

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

 

Temperaturen var 2 grader, kallt. Inga blommor vid utebordet, inga böcker på bänken heller: vintersäsongen är på gång och vi känner skillnaden i kyla vecka efter vecka.  David kom och bjöd på eld för att vara med oss igen. Trä, brasa, eld och ett tänt bibliotek i bakgrunden med nyfikna ögon. Barn och vuxna njuter i fantasiatmosfären, det var en lugn onsdag. Overaller och vintervantar på: litteratur i kvarteret forsätter med springande barn med deras bibliotekskort i händerna och nya böcker, en tugga på ett äpple. Några gungar. 

Vi ville vara ute första delen av vårt möte, frisk luft, mörk himmel och vinterprat i en cirkel kring elden. En pappa läser en barnbok för sina två döttrar med ficklampa och det känns så vackert. Det är också väldigt rörande att se familj efter familj komma till oss med ett leende. Fler än 40 personer anmälde sig till idag.

 

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden
Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

 

Louise var inne i biblioteket och läste en historia högt för sin son - barnen som var utanför dörren kikade in - och det är också en fin bild till vårt minne.

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden
Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden
Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Till fikat gick vi inomhus, vi ville inte frysa. Kaffe och varma nybakade sockerkakor. Det känns bra att se resultatet av det där receptet vi fick från en brasiliansk väninna, Celia, alltid är en succe. 

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Niklas erbjöd oss ett jättefint musikmoment, vi är väldig tacksamma för det. Han sitter med Sannas gitarr och spelar barnlåtar för oss som vi sjunger tillsammans i cirkel. Det känns som Pippi och Emils berättelse går ut från boken, vi är i böckerna. Mammor som håller händerna med barn, morfar som sitter och lyssnar, pappor som dansar med huvud och trummande fötter. Det är mysigt hörde vi någon säga: det är faktist det, svarade vi.

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Dantes 5 års-perfomance var att "läsa högt" för de mindre barnen. Han har övat hemma på tre fina historier: "Liten, liten snälling" av Lotta Olsson och Charlotte Ramel; "Vi tvättar bilen" av Sara Vegna och Astrid Tolke; och "Bäbis dansar"  av Ann Förslind och kände sig helt redo att ta ansvar för det. Tyckte du om att läsa högt för andra barn, Dante?, frågade vi. "I början tyckte jag att det var lite svårt, jag trodde att jag inte kunde klara det, men det gick jättebra, jag är glad", svarade han. For oss det är magiskt att ha honom som högläsare.

 

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Ilana hade ett poetiskt performance i bakfickan. Hon ville läsa en dikt av Mårten Melin, som skriver poesi för äldre barn. Från boken "Jag är ett litet liv", valde Ilana JAG LOVADE. 

Märten Melin Jag lovade

Vi var på Dockteatern Tittut i söndags med Dante och Liv och tittade på en fantastisk pjäs baserade på Majken Pollacks och Sara Lundbergs bok. Vi var så fascinerade med Emblas universum så vi lånade hem boken för att läsa högt idag. Titta gärna på Emblas video nedan, en flicka mitt i kosmos!

 

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden Embla

Nästan på slutet, när bara ett par familjer var kvar inomhus, leksaker var tillsammans med böcker överallt, vi föräldrar bara satt i soffan och hade roligt. Ilana visade boken från 2017 av Barbro Lindgren & Anna Höglund, "Titta Hamlet", en jättebra parodi av Shakespears pjäs. Vi skrattade så mycket, precis som en onsdag ska vara. Barbro Lindgren är fantastisk och hennes humor är ganska unik. 

Titta Hamlet Barbro Lindgren Anna Höglund
Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Vi måste säga tack för idag till allihopa. Olivia tog med sig frukt och kaffe; Karin kom tidigare för att hjälpa till (med hushållspapper och servetter vi behövde i sista minuten!); Delma för att vara så engagerad med fixar-servering; de som swishade: tack alla barn som kom, tack Carina som kom för första gången med Sigmund och Manfred; tack farfar Sören som kom med Oscar och Astrid; tack ska ni ha som gör den här lilla sagan en del av veckans verksamhet.

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Vi ses nästa vecka! Anmäl er här. 

Ilana, Johan, Dante och Liv.