Nov 8 - Planeringskaffe

Planeringskaffe

 

Bibliotek Barnstugan

Det var första gången, efter 9 veckors av aktiviteter, som vi tog en paus för kollektiv planering. Iden var att öppna scenen för att lyssna på feedback från våra grannar och fråga hur vi kan fortsätta nästa år. Barnen var välkomna att leka inomhus och föräldrarna satt vid bordet med kaffe, frukt och sockerkaka (det kan inte saknas!) för att diskutera några punkter.

Bibliotek Barnstugan
Bibliotek Barnstugan
Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Utvärdering och Feedback

Den feedback vi fick var helt fantastisk! Föräldrarna berättade att de uppskattade Bibliotek Barnstugans aktiviteter och så även barnen. "Min son vill läsa om och om igen de böcker han lånat och vill inte lämna tillbaka dem"; sa en mamma med ett leende. "Min dotter tycker mycket om att välja böcker och att sätta klistermärken i sitt bibliotekskort"; sa en annan, också med glittrande ögon. "Mina barn läser böckerna mycket hemma, de gillar att äta sockerkaka och ha social kontakt med andra barn på i den atmosfär ni skapat, de trivs och ser fram mot performances också", var en annan positiv feedback vi fick. "Det är trevligt och roligt att komma hit", sa en pappa; och "tyckte för övrigt boken han hittade i onsdags är en av de bästa han läst typ! Vi har nog läst den 20 gånger hittills och ofta tre gånger, minst, i rad", fick vi veta med glädje.

Annan typ av feedback var: "när vintern kommer kanske start kl 16 är lite sent, mina barn är supertrötta efter dagis + bibliotek: finns det möljghet att börja 15:30 istället?", eller ha öppet på en helg ibland?, var ett par frågor. Vi lyssnade också på en ide om automatiska notifieringar till alla som sagt att de ska komma. Mattias sa att det finns en websida som underlättar bokningar som heter Boka.se och vi ska kanske börja med det snart. Att skapa en whatsapp-grupp där man kan kommunicera akuta saker var också ett förslag. 

Vem kan vara volontär ibland?

Ilana och Johan pratade om bibliotekets behov för att arrangera onsdagarna som vi gör:

Att köpa:

 • ingredienser till sockerkaka
 • frukt
 • kaffe, saft, mjölk 
 • 3 timmars betald hjälp med servering och städning 
 • etiketter, klistermärken, post-its för barnens recensioner
 • pappersrulle för ritning
 • jättefina böcker :-) 

Föräldrarna sa att det är lättare för dem att bidra med lite pengar då och då så vi kan köpa och förebereda själva. Det är absolut inte ett måste, men 40 SEK för barn över 2 år kan vara en bra början för oss. Vuxna är gratis, vi är extra glada när båda föräldrarna kan vara med eller mormor/farfar/syskon.

Bibliotek Barnstugan

Att göra - volontärer uppskattas:

 • 15 minuters-pass vid Biblioteksbordet för utlåning/återlämning
 • Högläsning
 • Performances
 • Dokumentation (fotografering, till exempel)
 • Kategorisering av böcker
Bibliotek Barnstugan
Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

Sanna erbjöd sig att sitta vid Biblioteksbordet i 15 minuter när hennes familj är hos oss. Louise kan läsa högt ibland. Mattias och Niklas är glada att spela/göra performances. Iden är att fråga via anmälningen vem som kan vara volontär med vad. 

Finansiering

 • Vi ska försöka få kulturbidrag eller stipendier från stiftelser (som typ Barn och ungdom: "Arvsfonden"), alternativt starta en studiecirkel;
 • Tills vi får stöd, föräldrar får gärna swisha ett litet bidrag till 0706001788.

Frekvens

Vi höll med att på vintern, när vi måste vara inomhus minst en del av tiden, så är det bättre att ha öppet varannan vecka istället. Från våren öppnar vi varje onsdag igen. Vi påminner er att Bibliotek Barnstugan är stängt från December till Januari. Missar inte vår fest-avsluting den 29 November. : )

Vision och forsking

Bibliotek Barnstugan vill vara ett litet men speciellt bibliotek: där man hittar intressanta böcker i kvarteret; där familjer kan fika tillsammans, njuta av performances och poesi. Vi dokumenterar allt vi kan före och efter varje onsdag (bilder, bloggposts, registering av böcker som barn lånat, hur många och vem som var hos oss), det är spännande! Hittills har vi lånat ut 90+ böcker och vi noterade att majoriteten av böcker som barn lånat kan kategoriseras som generell "barn-och ungdomslitteratur"; "fakta böcker"; eller  "kapitelböcker".  

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

På Bibliotek Barnstugan är alla olika typer av texter välkomna. Hittills kategoriserar vi våra böcker på ett initialt sätt ni kan läsa om här. Det finns barn som verkar ha en genre eller serie som är absolut favorit och vill fortsätta med det: helt ok och mysigt att ha en favoritstil. Vi bara tycker att om barnen kunde få mer variation av olika stilar/genrer skulle det vara ännu mer magiskt, de kunde uppleva den variation av former och rytmer som olika genrer erbjuder oss som läsare. 

Vi planerar eventuellt att skaffa en Läs-karta för alla barn som är hos oss. Iden är att barn, tillsammans med föräldrarna, kan njuta av varje läsning och på samma tid experimentera med att vara "egna forskare" och observatörer om vad de läser. 

Bibliotek Barnstugan Mälarhöjden

 

Stort tack!

Tack alla familjer som kunde komma till vårt Planeringskaffe! Mattias, Olivia, Sanna, Liv, och Niklas: med er energi, entusiasm och ideer kan vi fortsätta med  biblioteksaktiviter nästa år. Tack också till Louise och Erik som skrev ett email/sms med några förslag eller support. I slutet på vårt möte ville barnen göra ett perfomance som ett band. Några spelade piano, andra trummor eller gitarr. Innan vi sa hej då, läste vi igen "Liten, liten snälling" av Lotta Olsson och Charlotte Ramel, därför att vi känner att mini-poesi är alltid välkomna hos barn-hjärtat.

Bibliotek Barnstugan

Vi gratulerar och välkomna Frans, som föddes förra veckan, till litteratur-världen! Hans pappa kunde ta hem Frans egna bibliotekskort så han vet hur välkomen han är hos oss. : )

Har ni lyssnat på intervjun Ilana gjorde i fina podden Älska Stockholm? Den startar på minut 21:56 i avsnitt 6.

Älska Stockholm Bibliotek Barnstugan

Hoppas att vi ses på onsdag den 15 November! Anmäl er här och vi ses.

Kram,

Ilana, Johan, Dante och Liv.