25 Okt - Det regnade böcker!

Det regnade böcker!

Bibliotek Barnstugan

Vi är supertacksamma för idag! Efter 8 veckor som Bibliotek Barnstugan har var öppet  (wow, 2 månader bara flög iväg!), så var det första gången det regnade. Det regnade ganska mycket men det kunde inte stoppa vår motivation för att lyfta upp litteraturen i kvarteret och vårt försök att etablera oss som en möteplats där böcker och läsning alltid finns en gång i veckan. Istället för att grilla ute som planerat, bjöd vi in allihopa inomhus. Vi visste inte hur det skulle funka men vi provade. 

På listan hade vi 38 personer anmälda (men 32 kom, inklusiva alla fina bebisar). Det är fantastiskt att se när mammor och pappor, stora syskon, mormor (från Uppsala) och farmor är också med. Idag bakade vi 6 sockerkakor med hjälp av Liv Athena, Dante, Liv och Svante. Om sockerkakorna smakade extra gott den här gången så vet ni varför. 

Bibliotek Barnstugan
Bibliotek Barnstugan

Barnen besökte biblioteket med regndroppar på sig men det gjorde inget. Alla verkade vara glada med deras veckoval för läsning hemma. Vi lånade ut 11 böcker och det låter väl bra en regnig dag? Vi är tacksamma också till Gretas farmor som kunde inte vara med men hon återlämnade boken i brevlådan med ett fint kort. Majoriteteten av böckerna från biblioteket kommer från vår egna familj, så det är bra om böcker kommer tillbaka så vi kan alltid erbjuda fina böcker. 

Efter fikan, hade vi 2 performances. Först ut var 5 åringarna Liv, Dante och Svante som sjöng "Star Wars" låta medan Johan spelade piano. Alla följde med i kör och det var kul. Sen, hade vi en överaskning! Pappa Niklas sa att han kunde ta gitarren och spela lite för oss. Vilken fest och glädje, vi glömde att det var kallt och grått ute och bara sjöng och dansade med Pippi Lågstrumps låt om igen och igen.

Tom André Neves

Där uppe läste vi Tom av André Neves (en av 3 författargäster på Internationella Bibliotekets Barnboksvecka 2017/ Stockholm Stadsbibliotek). En fantastiskt bok! Vi skulle haft mer tid-lugn-ro för att öppna mer debatt/reflexion efter Tom-läsningen. Boken fick pris 2016  och den är väldigt djupt. Vi borde ha elaborerat mer tillsammans med barnen alla känslor boken kunde öppna men vi hann inte det idag. Hoppas att alla föräldrar kan göra lite av det själva om våra barn ställer frågor om Tom. Vad betyder det att har blicken har fastnat i tiden? Vem är Tom?

Chapeuzinho Vermelho Mariana Massarani

Johan läste Rödluvan för de minsta i varjedagsrummet. Fint!

Efter lästund så var bibliotekarie-bordet upptaget med alla nya böcker som skulle lånas och det är underbart att se barnen med deras bibliotekskort i händerna. Vi la vackra gamla vykort från Svenska Barnboksinstitutet alla böcker. Vi fick dem som gåva på deras 50års jubileum i tisdags när dem hade öppet hus. Det är en jättefin plats att besöka! 

Varmt välkomna till Jens, Nils & Emil; tack Liza, Trassel & Pricken, tack Linda, Svante & Signe; tack Louise, Mormor & Sixten, tack Jeoren: hoppas att det var inspirerande första gången hos oss!

Tack Mattias för hjälpa mig med att förbereda & tack Delma! Tack Sanna: du bjöd oss på frukt, saft, bakpulver, tog med dig gitarr, termos: vilken granne! Och jag skulle säga: när du kom vid bibliotekariesbordet, nästan till slut av var möten och öppnade en sida av Svensk Poesi, mitt hjärtat bara ropade. Du kom och läste högt dikten Allt har sin tid av Emilie Björkstén, 1823-1896. Din röst kramade Emilies ord och vi var alla i en poetiskt atmosfär.

Allt har sin tid av Emilie Björkstén, 1823-1896.   Svensk Poesi (Daniel Möller och Niklas Schiöller), Albert Bonnies Förlag, sida 386.  Bild: "Gamla Barnboksbilder. Ur Svenska Barnboksinstitutets samlingar. N.10: 

Allt har sin tid av Emilie Björkstén, 1823-1896. 

Svensk Poesi (Daniel Möller och Niklas Schiöller), Albert Bonnies Förlag, sida 386.

Bild: "Gamla Barnboksbilder. Ur Svenska Barnboksinstitutets samlingar. N.10: 

Vi ses nästa vecka! Anmäl er här.

Kram,

Ilana, Johan, Dante & Liv