18 Okt - Fotografbesök

Fotografbesök hos Bibliotek Barnstugan - fotografi möter barnlitteratur

Biblioteks-onsdagen började med en vacker överaskning: Janine Laag, från Lumeah Photography, erbjöd sig att komma och dokumentera vårt kolletiva möte med literatur i kvarteren. Vi visste att gåvan skulle vara väldigt speciell för oss och vi är tacksamma för den, verkligen. Bilderna är magiska.

"Biblioteksvädret" (som pappa David säger) var på igen trots att vi hade några dagar med regn i Stockholm. Solen sken och det gjorde inte mycket att gräset var ganska vått: barnen hade stövlar med sig och lärde sig snabbt att ta av sig skorna innan de går in och väljer en ny bok för sin veckoläsning.

Bibliotek Barnstugan Samtidigt som

Boken som vi läste inne i stugan är en av våra favoriter: "Samtidigt som", av Lisen Adbåge. En bok som visar vad som kan hända under en endaste tidsloop, vad kan hända under tiden Anneli ger mat till sin hund? Illustrationerna är fantastiska och tar plats över båda sidorna: man kan tro att bilderna är en stor del av berättalse om man jämför de grandiösa bilderna med texten, men texten är inte bara en detalj: varje fras kondenserar djupa observationer om världen omkring oss. Vad händer samtidigt som mamman ropar: - Sofie? Och dottern svarar att gurkan är inte mogen? Barnen kan simma på ett prisma av perspektiv: om tid, om sig själv, om andras, om perspektiv av mamman som ropar vid fönstret; om en dotter som svarar i trädgården.

Inspirerade av mycket vi lärde oss från programmet Podpoesi, undrade vi om barnen var motiverade att tänka mer på vad "samtidigt som" boken betydde för dem. Vad kunde de göra med deras känslor om berättelsen eller med “samtidigt som” begreppet? Vi tycker att det kunde vara fantastiskt om ni föräldrar kunde fråga barnen som var med på högläsningen (tack mamman Karin för hjälp med svenskt uttal) om de ville gör en teckning; eller en dans; eller en mini-pjäs som kunde berätta igen "samtidigt som" på deras egna och performativa sätt. Vad tror ni Nina, Lou, Fiona, Liv, Ebba, Lykke eller Emma skulle säga?

Bibliotek Barnstugan Performativ Kritik Barn

Performances i biblioteksträdgården är en ide. Föräldrarna har noterat att det finns några poesi-böcker vid borden: hoppas att ni blir sugna på att läsa en favorit dikt högt någon gång. Tänk hur glada vi blev när pappa Mattias tog hans gitarr och spelade en barnlåt för alihopa. Det var perfekt timing efter sockerkakan, en fin öppning till högläsningsmomentet. Vi improviserade en liten scén och hade jättekul när vi sjöng tilsammans barn och vuxna. Iden funkade så bra att vi gärna fortsätter med det nästa gång: så, innan läsningen, vem vill göra ett lite performance? Mattiaassss? Kariiiinnn? : )

 

Bibliotek Barnstugan

Tack så mycket Sanna för att du läste "Loppan Lus går och badar" av Sara Gimbergsson och andra böcker för de mindre barnen. Att se barnens fascinerade blickar vid läsandet är jättefint. Tack också för boken Glasbarnen av Kristina Ohlsson som du gav till Biblioteket: vår kollektion för äldre barn får lite större plats i hyllan med denna bok som fick Barnens Romanpris 2013. Tonåringar, kom och kika!

Vi välkomnar också varmt två barn som kom för första gång till oss: hoppas att Stella, Iris, Warja och Olja hade en bra eftermidag hos oss i Bibliotek Barnstugan och att de vill komma tillbaka nästa vecka.

Vad ska vi göra om det är mycket kallt? Vill ni att vi stänga dörren eller gör en brasa i trädgården? Vill ni att vi går in i stora huset? Eller? Meddela oss gärna era synpunkter och fantasi. Bibliotek Barnstugan är vårt gemensamma initiativ!

Om du önskar vara voluntär, säg gärma till. Vi har behov av en passionerad person vid bibliotekariebordet för utlåning/återlämning, och ett 15 minuterspass per vuxen kan hjälpa mycket när vi är så många som idag.

Om ni vill komma nästa onsdag, glöm inte att anmäla er på vår websida dagen innan, den Okt 24. Vi längtar efter att träffa er igen, läsare-granne-vänner!  

Tack Janine Laag, tack Lumeah Photography!